ПЕРСПЕКТИВЫ СТАНОВЛЕНИЯ МЕЖДИСЦИПЛИНАРНОЙ МЕДИЦИНЫ - Окушко, В. Р. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 1 (2) (1996): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
Розглядаються наукознавськi та фiлософськi проблеми медичної науки та практики, пропонується принципово новий методологiчний пiдхiд до взаємовiдносин понять «хвороба» i «здоров’я», який базується на уявленнях про «простi» та «складнi» захворювання, при цьому основними причинами останнiх, на погляд автора, слiд вважати iндивiдуальнi особливостi людини. Автор обгрунтовуэ створення принципово нової профiлактичної системи, яка б спиралася на базу данних з медичної типологiї (варiантноi нормологii) людини. Такi данi можуть бути отриманi тiльки на грунтi iнтеграцii та синтезу медичних i немедичних наук. Викладається також оригiнальний погляд а екологчнi проблеми сучасноi «ринковоi» охорони здоров’я та страховоi медицини