ПСИХОЛОГИЯ ПРОФЕССИОНАЛЬНОГО МЕДИЦИНСКОГО ОБЩЕНИЯ КАК НАУКА И УЧЕБНАЯ ДИСЦИПЛИНА - Калинкин, В. Н. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 1 (2) (1996): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
У статтi розглянуто проблеми специфiчної дiйсностi психологiї професiйного медичного спiлкування. Пiдкреслено необхiднiсть фiлософсько-психологiчного осмислення, комплексного клiнiко-психологiчного та прагмалiнгвистичного описання. Професiйне медичне спiлкування вiдбувається у складному контекстi обєктивного психологофiзiологiчного стану i субєктивного переживання хвороби, iнструментально-медикаментозного та психотерапевтичного впливу на пацiнта. Ведучим компонентом взаiмодiї лiкаря та хворого у процесi спiлкування є слово. Володiння законами психологiчного впливу слова пiдвищить ефективнiсть лiкування i буде сприяти подальшiй гуманiзацiї медицини.