САХАРНЫЙ ДИАБЕТ КАК ФАКТОР ПОЗДНЕГО НАЧАЛА ШИЗОФРЕНИИ И ЕЕ БЛАГОПРИЯТНОГО ТЕЧЕНИЯ - Двирский, А. А. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 1 (3) (1997): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
Частота цукрового дiабету II типу у хворих на шизофренiю менше, чим у загального населення. Шизофренiя при збiгу з цукровим дiабетом II типу починаеться переважно у вiцi пiсля 35 - 39 i пiсля 40 рокiв i мае сприятливий перебiг. Це ендокринне захворювання не тiльки запереджуе пенетрантнiстi шизофренiчного генокомплексу, але i впливае на його експресивнiсть. Шизофренiя i зв’язанi з нею бiологiчнi особлiвостi сприйяють легкому перебiгу цукрового дiабету