КЛИНИКО-ДИНАМИЧЕСКИЕ ОСОБЕННОСТИ ПСИХОПАТОПОДОБНЫХ СОСТОЯНИЙ РЕЗИДУАЛЬНО-ОРГАНИЧЕСКОГО ГЕНЕЗА В ДЕТСКОМ И ПОДРОСТКОВОМ ВОЗРАСТЕ - Вольтфогель, А. Л. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 1 (3) (1997): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
Вивченi деякi особливостi клiнiки та динамiки психопатоподiбних станiв резiдуально-органiчного генезу (ППС) у осiб чоловiчоi статi в дитячому, пiдлiтковому та юнацькому вiцi. За допомогою клiнико-динамiчного методу дослiдженi двi групи хворих - з переважанням сiндрому психiчноi нестабiльностi - 39 осiб, та пiдвищеноi афективноi збудливостi - 41 особа. Визначенi клiнiчнi ознаки “групи ризику”, вдалося виявити залежнiсть клiнiчних проявiв та динамiки ППС вiд станiв вiкового розвитку, а також вiд рiзних додаткових чинникiв, головними з яких є умови виховання, вiковi кризи та екзогенно-органiчнi шкiдливостi, що повторюються.