ОБ ОПЫТЕ ДИАГНОСТИКИ ПОСТТРАВМАТИЧЕСКОГО СТРЕССОВОГО РАССТРОЙСТВА - Абрамов, Алексей Владимирович; Бурцев, А. К.; Мирошниченко, И. И.; Омельянович, В. Ю. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 1 (4) (1998): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
На прикладi конкретного випадку розглядаеться можливiсть застосування дiагностичних критерiїв МКХ-10 для посттравматичних стресопохiдних розладiв (ПТСР). Наведенi данi квалифiкованої оцiнки симптоматики ПТСР (за методикою U.J. Aleksandrovicz), особистих характеристик (за ММРI) та комплексного психофiзiологiчного обстеження. Обгрунтована система реабiлiтацiйних заходiв. З’ясована значна роль у виникненнi ПТСР таких факторiв, як хронiчне перевтомлення та конституцiйна сензитивнiсть. Показана достатня ефективнiсть лiкувальних заходiв, спрямованих як безпосередньо на вищi вегетативнi центри (мезодiенцефальна модуляцiя), так i на корекцiю когнiтивноi складовоi адаптацiйного процесу.