НЕЙРОХИМИЧЕСКИЕ ОСНОВЫ ДЕЙСТВИЯ ПСИХОАКТИВНЫХ ВЕЩЕСТВ - Мельник, Э. В. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 1 (4) (1998): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
В оглядi аналiзуються вiтчизнянi та зарубiжнi лiтературнi данi, присвяченi вивченню нейромедiаторних систем, що вiдiграють ключову роль у дiї психоактивних речовин. Основна увага придiляється вивченню дiї найбiльш розповсюджених у нашiй кpaїнi психоактивних речовин - алкоголя та опiатiв. Розглядаються характеристики лiгандiв та вiдповiдних рецепторiв. Наведенi данi переконливо доводять домiнування дофамiнергiчної нейромедiаторної системи у ефектах психоактивних речовин.