О КЛИНИЧЕСКИХ ЭФФЕКТАХ ЭСТ ПРИ НЕПРЕРЫВНОМ И ПРИСТУПООБРАЗНОМ ТЕЧЕНИИ ШИЗОФРЕНИИ - Абрамов, Владимир Андреевич; Сницаренко, А. С.; Семенов, В. Д.; Кононова, Р. В.; Судья, Д. В. (Журнал психиатрии и медицинской психологии, 2023)
Вивчалось 109 випадкiв проведення електросудомної терапiї хворим на шизофренiю з перевагою у клiнiчнiй картинi галюцiнаторних та бредових порушень. У 46 випадках захворювання носило безперервний характер та у 63-приступоподiбний. Порiвняльна оцiнка ефективностi EСТ проводилась у межах двох психопатологiчних синдромiв: параноiдного (65 випадкiв) та Кандинського-Клерамбо (44 випадка). У процесi застосування EСТ вiдмiчалась етапнiсть регресу психопатологiчних порушень. Найбiльш швидко й без зв`язку з типом протiкання та синдромальною приналежнiстю купiровались тривожно -фобiчнi та депресивнi порушення, суiцiдальнi тенденцii. Динамiка галюцiнаторних та бредових порушень залежала як вiд типу протiкання захворювання, так i вiд ведучого синдрому. Порушення у межах безперервного протiкання та сiндрому Кандинського - Клерамбо були бiльш резистентними до терапii. На апато-абуличнi дефiцiтарнi порушення EСТ нiякого впливу не вдiювала. Достатньо ефективно впливала EСТ на симптоми розщеплення внутрiшньої структури мислення, не впливаючи на його формальнiсть, паралогiчнiсть, резонерство. Аналiз довiв, що найбiльшу ефективнiсть вiд EСТ можна очiкувати при гострих приступах шизофренiї з ведучим параноїдним синдромом. Але й в iнших випадках проведення електросудомної терапii дозволяє скоротити лiкування, зменшити дозування психофармакологiчних засобiв.