ЭФФЕКТИВНОСТЬ И ПАТОГЕНЕТИЧЕСКИЕ МЕХАНИЗМЫ ЭЛЕКТРОСУДОРОЖНОЙ ТЕРАПИИ ОПИЙНЫХ НАРКОМАНИЙ - Абрамов, Владимир Андреевич; Сницаренко, А. С.; Семенов, В. Д.; Судья, Д. В. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 1 (4) (1998): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
29 хворим на опiйну наркоманiю проводили електросудомну терапiю. Усi хворi вводили собi опiати кустарного виробництва внутрiшньо. На момент потраплення усi пацicнти були у станi абстиненцiї. Проведення 4 - 5 сеансiв ЕСТ дозволило повнiстю купiрувати абстинентнi явища, а також вплинути на потяг до опiатiв. Катамнестичне дослiдження проведено в 17 хворих, у всiх випадках вiдмiчали стiйку ремiсiю. У якостi можливих механiзмiв ефекту розглядується вплив ЕСТ на обмiн норадреналiну, дофамiну та ендорфiнiв, а , також вплив на iмунологiчну реактивнiсть органiзму. ЕСТ пропонується до використання, як альтернатива вiдомим способам лiкування опiйної наркоманiї