КЛИНИКО-ДИНАМИЧЕСКИЕ ОСОБЕННОСТИ НЕПСИХОТИЧЕСКИХ ПСИХИЧЕСКИХ РАССТРОЙСТВ ПРИ ИШЕМИЧЕСКОЙ БОЛЕЗНИ СЕРДЦА - Ушенин, С. Г. (Журнал психиатрии и медицинской психологии, 2023)
Робота базується на результатах дослiдження 245 хворих, страждаючих iшемiчною хворобою серця. Цiллю роботи була клiнiкодинамiчна оцiнка непсихотичних психiчних розладiв при iшемiчнiй хворобi серця. На першому етапi дослiдження на основi клiнiчних та клiнiко-патопсихологiчних дослiджень була виокремлена група осiб з психiчними порушеннями при iшемiчнiй хворобi серця, яка становить 187 осiб (71,8% вiд загального числа обстежених хворих). В залежностi вiд вираженостi клiнiчної симптоматики, її структурованостi пацiєнти з психiчними розладами були роздiленi на двi групи. У першу групу (54 ос.) увiйшли особи з доклiничними розладами. У цих пацiєнтiв був певний зв’язок (p<0,05) з недовгим за термiном перебiгу провiдного захворювання (до 1 року). Прояви непсихотичних розладiв обумовлювалися наявнiстю аморфної психiчної симптоматики, що недосягала клiничного рiвню. Були вiдокремленi три провiдних варiанти доклiничних непсихотичних розладiв - астенiчний, субдепресивний, тривожний. Друга група (133 ос.) була репрезентована рiзноманiтними варiантами клiнiчно диференцiйованої стiйкої симптоматики. Вiдокремленi провiднi синдроми - астенiчний, кардiофобiчний, тривожно-депресивний, iпохондричний та iстеричний. Спостерiгався наявний зв’язок мiж важкiстю провiдної хвороби, її тривалiстю (бiльш 1 року) та наявнiстю клiнiчно визначеної психiчної патологiї (p<0,05). Розкритi психологiчнi аспекти реагування хворих на наявнiсть провiдного захворювання. Запропонованi заходи, спрямованi на профiлактику та лiкування непсихотичних психiчних розладiв при iшемiчнiй хворобi серця.