ВОЗРАСТНЫЕ ЭТАПЫ РАЗВИТИЯ ЛОГОНЕВРОЗА У ДЕТЕЙ С РЕЗИДУАЛЬНООРГАНИЧЕСКИМ ПОРАЖЕНИЕМ ГОЛОВНОГО МОЗГА - Подкорытов, В. С.; Мишанова, М. К. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 1 (4) (1998): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
У роботі подано аналіз клінічної картини та вікової динамiки 150 хворих на неврозоподібне заїкання 3-х вікових груп - дошкільної, молодшої і старшої шкільної. На її основі описано механізм вторинної невропатизації та психопатизації хворих на неврозоподібне заїкання та перехід захворювання до якісно нових станів, об’єднаних наявністю логофобічного синдрому. В залежності від якісної переваги невротичних або патохарактерологічних реакцій у старшому шкільному віці клінічна картина неврозоподібного заїкання перетворюється у загальний невроз або патохарактерологічний розвиток особистості. Таку градацію необхідно враховувати при виборі лікувальнореабілітаційної тактики з позиції патогенетичного підходу