СРАВНИТЕЛЬНАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА АГРЕССИВНОГО ПОВЕДЕНИЯ БОЛЬНЫХ С ДИССОЦИАЛЬНЫМ И ИСТЕРИЧЕСКИМ РАССТРОЙСТВОМ ЛИЧНОСТИ - Первый, В. С. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 1 (4) (1998): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
Стаття присвячена вивченню особливостей виникнення та реалiзацii агресивних тенденцiй у хворих з дисоцiальним i iстеричним розладами особистостi. Для дослiдження використовувались критерiї МКХ-10, тести ММРI, Лipi, фрустрацiї малюнковий тест Розенцвейга, шкала самооцiнки Спiлбергера-Ханiна, шкала особистiсних проявiв тривоги Тейлора, метод структурованого iнтерв’ю. Порiвняльний аналiз одержаних результатiв показав, що при дисоцiальному та iстеричному розладах особистостi дезадаптивний рiвень тривоги є одним з провокацiйних факторiв у виникненнi та реалiзацiї aгpeciї. Вiдсутнiсть у вихованнi цiлiсностi трiади "батько-мати-дитина" є одним iз факторiв, якi сприяють розвитку агресивної поведiнки.