ВЛИЯНИЕ ГЕНОТИПИЧЕСКИХ ФАКТОРОВ НА ПРОЯВЛЕНИЕ АЛКОГОЛЬНОГО ДЕЛИРИЯ ПРИ ШИЗОФРЕНИИ - Двирский, А. А. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; No 1 (4) (1998): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
В літературі є одиничні дослідження, присвячені опису алкогольного делiрiю у хворих на шизофренію. З врахуванням вказівок на те, що зниження чи підвищення цукру в крові сприяє прояву делiрiозного стану, автором сполучення шизофренії з цукровим діабетом II типу розглядається як модель для перевірки цієї гіпотези. При обстеженні 159 хворих на шизофренію, сполучену з цукровим діабетом II типу, виявлена висока частота алкогольного делiрiю (6,9%). Стать впливає на частоту алкогольного делiрiя у хворих шизофренією. Відзначається тенденція до більш сприятливого перебігу шизофренії у цих хворих в сполученні з алкогольним делiрiєм