ИНТЕГРАТИВНАЯ КОНЦЕПЦИЯ ВОЗНИКНОВЕНИЯ И ФОРМИРОВАНИЯ РАССТРОЙСТВ ПОЛОВОЙ ИДЕНТИФИКАЦИИ - Ворник, Б. М. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 1 (4) (1998): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
У статтi розглянуто медичнi та соцiально-психологiчнi проблеми розладiв статевої iдентифiкацiї. Аналiзуються теорiї виникнення i механiзми розвитку розладiв статевоi iдентифiкацiї, чинники, що мають вплив на цi механiзми, їхнi клiнiчнi прояви залежно вiд стадiї формування сексуальностi. Дослiдження проводилось серед 247 пацiентiв, що звернулись до Київського наукового центру сексологiї та андрологiї з проханням про змiну статi. Вони склали 4 групи, залежно вiд клiнiчноi форми розладу: транссексуалiзм - 143 особи, трансвестизм подвiйної ролi - 23 особи, гомосексуалiзм - 43 i психiчна патологiя - 38 oci6. Автор пропонує iнтегративну концепцiю виникнення i формування розладiв статевої iдентифiкацiї, яка враховує рiзноманiтнiсть та складнiсть механiзмiв детермiнацiї статi, їхню залежнiсть вiд сiмейних умов, типу виховання, впливу мiкросоцiального середовища, особистiсних властивостей пацiєнтiв.