НЕКОТОРЫЕ ХАРАКТЕРИСТИКИ МЕНТАЛЬНОСТИ И ЭМОЦИОНАЛЬНОГО СОСТОЯНИЯ ВРАЧЕЙ-ПСИХИАТРОВ - Юрьева, Л. Н. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 1 (5) (1999): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
У 1997році проведено соціологічний моніторінг 200 лікарів психіатрів та наркологів України. Були виявлені деякі характеристики ментальності лікарів i особливості їх психоемоційного стану та відмічено ряд тенденцій, характерних для лікарів-психіатрів сучасної України: у всiх вiкових групах спостерiгаiться спалах релiгiйностi; за 10 рокiв кiлькiсть спецiалiстiв з атеiстичними поглядами зменшилась майже вдвiчi; має мiсце змiна духовноi орiєнтацii лiкарiв та поширення дiапазону iх свiтоглядних позицiй, особливо у молодих спецiалiстiв; вiдмiчаються змiни в пiдходах до дiагностики, терапii та реабiлiтацii хворих з психiчними та поведiнковими розладами; близько половини анкетованих лiкарiв вiдчувають психоемоцiйний дискомфорт. Аналiз лiтературних даних та отриманi результати вказують на необхiднiсть цiлеспрямованого професiйного вiдбору спецiалiстiв цього профiлю та на доцiльнiсть створення профiлактичних програм i можуть бути використаними при реформуваннi психiатричноi служби.