МЕТОДИКА ТЕЛЕСНО-ОРИЕНТИРОВАННОЙ ПСИХОТЕРАПИИ ПРИ ЛЕЧЕНИИ ПСИХОСОМАТИЧЕСКИХ ЗАБОЛЕВАНИЙ - Арнаут, Л. А. (Журнал психиатрии и медицинской психологии, 2023)
3 метою пiдвищення ефективностi лiкування хворих на психосоматичнi захворювання розроблено новий варiант методики тiлесно-орiентованоi психотераiї В.Райха (ТОП), в якому головну роль вiдiграє вербально-сугестивний вплив з оперантним пiдкрiпленням ручними пасами в зонах сегментарноi iнервацii 3axap’iнa-Геда. Клiнiко–психопатологiчне та експериментальнопсихологiчне дослiдження 140 хворих на гiпертонiчну хворобу i 120 — на виразкову хворобу шлунку та дванадцятипалоi кишки, яким було проведено курс лiкування за запропонованою методикою, в тому числi через,piк пiсля того, подтвердило ii високу ефективнiсть.