ЭЛЕКТРОСУДОРОЖНАЯ ТЕРАПИЯ ДЕПРЕССИЙ: ПРЕДИКТОРЫ И ВОЗМОЖНЫЕ МЕХАНИЗМЫ ЭФФЕКТИВНОСТИ - Абрамов, Владимир Андреевич; Сницаренко, А. С.; Журавлев, А. Ю.; Семенов, В. Д.; Судья, Д. В. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; No 1 (5) (1999): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
Обстежено 223 пацiєнта з депресiєю рiзноi нозологiчноi приналежностi. В якостi предикторiв високоi ефективностi ЕСТ визначенi бiполярнiсть течii, типова афективна та шизоафективна структура приступу, вiк молодший за 50 рокiв, вiдсутнiсть осередковоi неврологiчноi симптоматики, виявленi суiцiдальнi тенденцii. Обговорюють можливi механiзми терапевтичного ефекту ЕСТ при депресiях