НЕПСИХОТИЧЕСКИЕ ПСИХИЧЕСКИЕ РАССТРОЙСТВА У УЧАСТНИКОВ ЛИКВИДАЦИИ ПОСЛЕДСТВИЙ АВАРИИ НА ЧЕРНОБЫЛЬСКОЙ АЭС (ЛОНГИТУДИНАЛЬНОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ) - Титиевский, Сергей Владимирович (Журнал психиатрии и медицинской психологии, 2023)
Обстеженi непсихотичнi психiчнi розлади у 306 oci6, якi приймали участь у лiквiдацii наслiдкiв аварiї (ЛНА) на Чорнобильськiй АЕС (ЧАЕС). Порiвнянi соцiально-демографiчнi, клiнiчнi данi дослiдження, що проводилось у два етапи. Встановлено первинне переважання у клiнiчнiй картинi астенiчних розладiв, отриманi данi, що пiдтверджують можливу роль у ix генезi преморбiдних та психогенних факторiв. Надалi синдромальна структура психопатологiчних проявлень змiнилась завдяки зростанню «органiчного вiдтiнку» симптоматики. Така динамика, можливо, є проявлениям сполученного (радiацiйного та нерадiацiйного) характеру психiчних порушень у учасникiв ЛНА на ЧАЕС.