НЕКОТОРЫЕ ОСОБЕННОСТИ ОКИСЛИТЕЛЬНОГО ГОМЕОСТАЗА ПРИ ПСИХИЧЕСКИХ РАССТРОЙСТВАХ ИНВОЛЮЦИОННОГО ГЕНЕЗА У ЖЕНЩИН - Винник, М. И.; Баранова, Н. П.; Оськина, В. Н, (Журнал психиатрии и медицинской психологии; No 1 (5) (1999): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
В роботі на основі отриманих авторами даних, а також - аналізу літератури, показано роль систем перекисного окислення ліпідів (ПОЛ) i фізіолопчного антиоксидантного захисту (АОЗ) в патогенезі межових і психотичних розладів інволюційного генезу у жінок. Описані основні механізми активаціі вказаних систем. Порівняльне вивчення метаболічних порушень у обох групах хворих дозволило виявити однакову спрямованiсть цих змін, що важливо з точки зору розв’язання питания про патогенетичні механізми і клінічну ідентичність інволюційних пихозів. Підкреслено необхідність врахування виявлених порушень при проведенні лікувальних заходів