АЛЕКСИТИМИЯ И СОМАТОГЕННЫЕ ДЕПРЕССИИ - Бурцев, А. К. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 1 (5) (1999): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
58 хворих на соматогенну депрессiю (органiчний (аффективний) розлад настрою F06.3 за МКХ-10) були дослiдженi за допомогою шкали депресii Зунга, Торонтськоi Алексiтiмiчноi Шкали, Фрейбурзького особистicного опитувальника (FPI) та шкали самотностi UCLA. Вiдповiдно показниковi за шкалою Зунга хворi були роздiленi на 2 групи - з високим та середнiм рiвнем депресii. Змальованi деякi особливостi хворих кожноi групи. Здiйснений аналiз кореляцiйних зв’язкiв мiж рiвнем алексiтiмii та рiвнями шкал методики FPI. Наведено факти, що свiдчать про значну роль алексiтiмii як реактивного формування у походженнi соматогенних депресiй