ВИКОРИСТАННЯ ТІМОІЗОЛЕПТИЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ФІНЛЕПСІН-РЕТАРДА У КОМПЛЕКСНIЙ ТЕРАПІЇ ЕНДОГЕННИХ ТА ОРГАНIЧИХ ПСИХIЧНИХ РОЗЛАДIВ - Слюсарева, Л. В. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 1 (5) (1999): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
На основі моделі амігдалярного кіндлінгу вивчаються показання та протипоказання до використання фінлепсин-ретарда у комплексній терапії ендогенних та органічних психічних розладів. Об’єктом досліджень були 179 хворих на шизофренію, дистимію, психічні порушення внаслідок органічного ураження мозку. Встановлено, що фiнлепсин-ретард має тимоаналептичний, анксiолiтичний та релаксуючий вплив при тривожно-дисфоричнiй депресiї, а у поєднаннi з галоперi-долом — при атиповiй манiї. При пара-ноїднiй шизофренiї з гострими екзацербацiями на фонi хронiчного перебiгу фiнлепсин-ретард прискорював редукцiю тривожно-дисфоричної депресiї, а у поєднаннi з галоперiдолом — атипової манiї при вiдносному збереженнi галюцинаторнопараноїдних розладiв. У хворих на шизоафективний розлад фiнлепсин-ретард прискорює редукцiю тривожно-дисфоричної депресiї, що супроводжується швидким зворотнiм розвитком психозу. При депресивних афективних розладах у виглядi первинної дистимiї iз сомато-формними проявами препарат прискорював редукцiю тривожно-дисфоричних, сенесто-iпохондричних та iнтрасомнiчних проявiв. У хворих з непсихотичною эпiлепсiєю знижується афективна напруженiсть неврозоподiбних розладiв, норма-лiзується сон, редукується тривожно-дисфоричнi прояви, полiпшується настрiй з наступним зниженням частоти пароксизмiв. У пацiєнтiв з органiчними особистiсними розладами препарат знижує афективну насиченiсть неврозоподiбної симптоматики, прискорює зворотнiй розвиток тривожно-дисфоричних, депресивних, диссомнiчних, пароксизмальних проявiв та вегетативних кризiв