О НОЗОЛОГИЧЕСКОЙ КВАЛИФИКАЦИИ СОСТОЯНИЙ, СОПУТСТВУЮЩИХ ПРАКТИКЕ ЭКСТРАСЕНСОРНОГО ЦЕЛИТЕЛЬСТВА - Карагодина, Е. Г. (Журнал психиатрии и медицинской психологии, 2023)
Проведено порiвняння культурально чутливого та культурально нечутливого дiагностичних пiдходiв до оцiнки психiчного стану українських цiлителiв-екстрасенсiв. Зроблено висновок, що iгнорування культурального контексту веде до гiпердiагностики психiчних розладiв у ociб з окультно-мiстичними та релiгiйними настановами. Сучасна дiагностична система повинна враховувати особливостi соцioкультуральних впливiв на свiтосприйняття та поведiнку особистостi — це сприятиме розвитку гуманiстичної, клiентоцентричноi орiентаци в психiатрiї.