ПРОБЛЕМА ПОСТТРАВМАТИЧЕСКОГО СТРЕССОВОГО РАССТРОЙСТВА В СОВРЕМЕННОЙ ПСИХИАТРИИ СООБЩЕНИЕ I - Омельянович, В. Ю. (Журнал психиатрии и медицинской психологии, 2023)
В I частинi статтi дається широкий огляд наукової лiтератури, присвяченої вивченню проблеми посттравматичного стресопохiдного розладу. Описанi iсторичнi етапи формування ПТСР як нозологiчноi одиницi у вiтчизнянiй та закордоннiй психiатрii. Наведенi та критично розглянутi багатi данi щодо результатiв вивчення проблеми постстресових розладiв у межах епiдемiологiчних дослiджень, особлива увага звернута на етнокультуральнi особливостi розвитку ПТСР. За матерiалами лiтератури докладно описанi результати дослiдження предiспонуючих та патогенних факторiв у генезi ПТСР, розглянутi посттравматичнi стресопохiднi розлади, що виникають внаслiдок злочинiв, бойових дiй, утримання в концентрацiйному таборi та iнщих екстремальних ситуацiй. У II частинi розглядатимуться, надрукованi у науковiй лiтературi останнiх рокiв, результати психолого-психiатричних, психофiзiологiчних, нейробiологiчних та лабораторно-клiничних дослiдiв вiтчизняних та захiдних авторiв