ПРОГРАММА МЕДИКО-ПСИХОЛОГИЧЕСКОЙ АДАПТАЦИИ ПОДРОСТКОВ К УСЛОВИЯМ ОБУЧЕНИЯ В ШКОЛЕ НОВОГО ТИПА - Табачников, А. Е. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; No 2 (6) (1999): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
Досліджено за допомогою спеціально розробленої карти особливостi розповсюдження та фактори ризику формування суміжних психічних розладів (СПР) у підлітків, що навчаються у школах нового типу (ШНТ). Клінічні форми СПР діагностовано у 18,4% обстежених. Найвищі показники поширеності СПР встановлено в учнів дев’ятих класів - 22,8%, що свідчить про особливу складність періоду адаптації до умов ШНТ. Аналіз факторів ризику виникнення СПР дозволив довести провідну роль у їхній етіології учбовопсихологічних чинників - 62,3 бала за 100-бальною системою. Враховуючи на актуальність проблеми охорони психічного здоров’я учнів ШНТ створено та впроваджено систему комплексних заходів профілактики СПР у цього контингенту. Особливе місце в цій системі займає робота з дев`ятикласниками, що мала за мету створення сприятливих умов для ефективної адаптації новачків до умов ШНТ. У статті викладено основні елементи системи психогігієнічних заходів та результати її впровадження у Донецькому технічному колежі.