КЛИНИКА ШИЗОФРЕНИИ ПРИ СОЧЕТАНИИ С ЕДИНИЧНЫМИ И ПОВТОРНЫМИ АЛКОГОЛЬНЫМИ ДЕЛИРИЯМИ - Двирский, А. А. (Журнал психиатрии и медицинской психологии, 2023)
Серед 147 хворих на шизофренiю, що поєднується з алкогольним делiрiєм, пiдвищена частота повторних алкогольних делiрiїв. У 109 хворих на шизофренiю в поєднаннi з поодинокими та у 38 хворих з повторними алкогольними делiрiями спiввiдношення форм i типiв перебiгу захворювання, середнiй вiк початку цього ендогенного психозу, частота позитивноi симптоматики та онейроїдних станiв, а також вiк прояву алкогольного делiрiю не вiдрiзнялися. Алкогольний делiрiй, незалежно вiд його частоти, справляє модифiкуючий вплив на клiнiчнi прояви шизофренiї, що виражається в переважаннi параноiдної форми захворювання i сприятливого перебiгу психозу