ИЗМЕНЕНИЯ СЛУХОВЫХ ВЫЗВАННЫХ ПОТЕНЦИАЛОВ МОЗГА ПРИ БОЛЕЗНИ АЛЬЦГЕЙМЕРА - Ивнев, Б. Б.; Абрамов, Владимир Андреевич; Снегирь, А. Г. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 2 (6) (1999): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
Вивчені особливості слухових викликаних потенціалів мозку (СВП) при хворобі Альцгеймера (ХА) з раннім початком та не ускладненою течією захворювання. Регістрація СВП здійснювалася за допомогою діагностичного приладу Amplaid - МК-15, який було з«єднано з персональним компьютером. Бінаурально подавався сигнал двох видів звукових тональностей: 4000 Гц (сигнальний стимул) і 1000 Гц (фоновий стимул). Інтенсивність звуковых сигналів складала 100 дБ понад рівнем порога чутності. Сигнал подавався згідно з odd ball парадигмою. Аналіз СВП показав, що час сенсомоторної реакції у пацієнтів з ХА підвищився майже удвічі, а результативність виконання завдання знизилася с 88,7% до 66,7%. Проведений покомпонентний аналіз СВП виявив значиме підвищення латентності компонента N1 та амплітуди компонента Р1. Амплітуди більш пізніх компонентів при ХА не змінювалися, в той час як латентні періоди Р2, N2, P3, N4 були значно підвищені. Виявлені особливості амплітудо - часових параметрів СВП при ХА запропоновано використовувати як додатковий критерій в ранній діагностиці ХА. (