ФУНКЦИОНАЛЬНАЯ РОЛЬ МОНОАМИН- И АМИНОКИСЛОТЕРГИЧЕСКИХ МЕХАНИЗМОВ АВЕРСИВНОЙ СИСТЕМЫ МОЗГА И ИХ УЧАСТИЕ В АНКСИОГЕННЫХ И АНКСИОЛИТИЧЕСКИХ ЭФФЕКТАХ НЕКОТОРЫХ ПСИХОТРОПНЫХ СРЕДСТВ НА РАЗЛИЧНЫХ МОДЕЛЯХ ТРЕВОГИ - Талалаенко, А. Н.; Гордиенко, Д. В.; Маркова, О. П.; Панкратьев, Д. В.; Гончаренко, Н. В. (Журнал психиатрии и медицинской психологии, 2023)
В дослiдах на щурах в тестах уникнення «освiтленого майданчика» та «загрожуючої ситуацiї» попереднє внутрiшньочеревне уведення i наступна мiкроiн’єкцiя в переднiй гiпоталамус рiзних комбiнацiй моноамiнов, амiнокислот медiаторної дiї, їх агонiстiв та антагонiстiв, бензодиазепiнових та небензодиазепiнових транквiлiзаторiв виявляє анксиогенний або анксиолiтичний профiль в реалiзацiї тривоги рiзного генезу. На пiдставi одержаних результатiв робиться висновок про функцiонально значущу специфiчнiсть дослiджуваних анксиогенних та анксиолiтичних синаптотропних засобiв у рiзномодальних тривожних станах, опосередковану NМДА-глутаматними, L1 i L2 - адрено, Д2-дофамiно, ГАМКА - i серотонiновими IА i IБ рецепторами аверсивної системи мозку