БОЛЕЗНЬ АЛЬЦГЕЙМЕРА И СИНДРОМ ДАУНА. МЕХАНИЗМЫ РАЗВИТИЯ - Арбузова, С. Б.; Ивнев, Б. Б. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 1 (7) (2000): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
Хвороба Альцгеймера (ХА) - багатофакторне захворювання, причиною якого є деякі фактори ризику, до яких належать вік та спадковість. ХА та синдром Дауна (СД) мають схожі зовнішньоклітинні (сенільні бляшки) та внутрішньоклітинні (нейрофібрілярні вузолки) морфологічні проявлення, що супроводжуються порушенням когнітивних функцій. В обзорі представлені дані щодо етиопатогенетичної спільності ХА та СД.