ПСИХОЛОГИЧЕСКАЯ УСТОЙЧИВОСТЬ СПОРТМЕНОВ ВЫСОКОГО КЛАССА - Дорофеева, Е. Е. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 1 (7) (2000): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
У 80 плавців високого рівня від першорядників до майстрів спорту міжнародного рівня вивчали типологічне направлення вищої нервової діяльності та швидкість переробки інформації (ШПI). Найбільш високі результати досягали спортсмени з сангвинічним типом вищої нервової діяльності та з середнім рівнем реактивної та особистої тривожності. Але у спортсменів до 17 років і у знижуючих спортивні результати частіше виявляли високий рівень реактивної та особистої тривожності. Застосування адекватної терапіі дозволило корелювати ці зміни. Серед плавців з погіршуючими результатами ШПІ була самою низькою і від переднавантаженого до передстартового періоду зменшувалась. У меланхоліків ШПІ була нижче, ніж у сангвиніків та холериків