РОЛЬ НАРУШЕНИЙ ЭНЕРГЕТИЧЕСКОГО ОБМЕНА В РАЗВИТИИ ЭПИЛЕПТИЧЕСКОЙ ЭНЦЕФАЛОПАТИИ - Дубенко, О. Е. (Журнал психиатрии и медицинской психологии, 2023)
При епілепсії виявлено пригнічення енергетичного обміну, яке проявляється зниженням інтенсивності окислювально-відновних процесів, пригніченням окислювального фосфорелювання, виснаженням запасів АТФ, активацією меньш ефективних шляхів виробки енерпї та активацією вільно-радикального окислювання, котре грає значну роль в патогенезі епілепсії. Багато з цих змін, особливо при їх значному розвитку, сприяють пошкодженню клітячних мембран та загибелі нейронів. Таким чином, порушення різних ланок енегетичного обміну лежать в основі формування енцефалопатії при тривалому захворюванні на эпілепсію.