ПСИХОЛОГИЧЕСКИЙ СТАТУС И ЭЛЕКТРИЧЕСКАЯ АКТИВНОСТЬ МОЗГА У ПАЦИЕНТОВ С ВОСПАЛИТЕЛЬНЫМИ И ФУНКЦИОНАЛЬНЫМИ ЗАБОЛЕВАНИЯМИ ТОЛСТОЙ КИШКИ - Дорофеев, А. Э. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; No 1 (7) (2000): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
У 40 хворих на виразковий коліт та 32 хворих з синдромом підразненої товстої кишки (СПТК) вивчався психологічний стан за тестами Айзенка та Спілбергера, електрична активність мозгу за данними електроенцефалограми. У хворих на виразковий коліт під час загострення хвороби знайдені підвищення реактивної та особистої тривожності та зміни на електроенцефалограмі. У хворих з СПТК під час загострення хвороби знаходили аналогічні зміни але меньш інтенсивні. Після проведеної терапії у хворих на виразковий коліт зміни у психологічному становищі та на електроенцефалограмі не зникали повністю, що може свідчити про функційні, метаболічні порушення у діяльності центральної нервової системи, які обумовлені патологією товстої кишки