КЛИНИЧЕСКАЯ ДИНАМИКА НЕКОТОРЫХ ВАРИАНТОВ НЕВРОЗОПОДОБНЫХ СОСТОЯНИЙ РЕЗИДУАЛЬНО-ОРГАНИЧЕСКОГО ГЕНЕЗА В ДЕТСКОМ И ПОДРОСТКОВОМ ВОЗРАСТЕ - Вольтфогель, А. Л. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; No 1 (7) (2000): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
Наводяться результати клініко-динамічного вивчення дітей та підлітків з двома варіантами неврозоподібних станів резідуально - органічного генезу (НС)-обсесивно - компульсивним та обсесивно - фобічним, загалом 86 осіб чоловічої та жіночої статі. Доведені особливості кліники та динаміки кожного з вариантів. Визначені кліничні ознаки “групи ризику”. Вивчені деякі особливості динаміки НС та iх залежність від станів вікового розвитку, а також інших додаткових чинників, а саме - умови виховання, вікові кризи та екзогенно-органічні шкідливості, які повторюються.