КЛИНИЧЕСКИЕ ОСОБЕННОСТИ ПСИХОТЕРАПЕВТИЧЕСКОЙ КОРРЕКЦИИ ВТОРИЧНЫХ СЕКСУАЛЬНЫХ ДИСФУНКЦИЙ У ЖЕНЩИН С АУТОИММУННЫМ ТИРЕОИДИТОМ - Дергачев, А. М. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 1 (7) (2000): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
У статті узагальнюються дані власних досліджень 77 пацієнток з аутоімунним тиреоідитом(АІТ). Вивчені зміни основних феноменів жіночої сексуальності. Порушення сексуального здоров’я у жінок з АІТ розвиваються по типу синдрома дезактуалізації та реадаптації сексуальної поведінкі. При АІТ внаслідок ураження нейрогуморальної складової копулятивного циклу у пацієнток відбувається дезактуалізація сексуальних інтересів, знижується сексуально-еротична мотивація поведінкі, розвиваються гіполібідемія, гіпооргазмія, знижується ерогенна реактивність та любрікація. Після періоду адаптації до зміни соматичного здоров’я у більшості пацієнток сексуальні інтереси відновлюються, але їх задоволення ускладнюється із-за виражених змін стереотипу сексуальної поведінкі та феноменів жіночої сексуальності. Застосовувались реконструктивно-особиста, персоналістична, розумова та подружня психотерапія, ролевий психо-сексуальний та сексуально-еротичний тренінг, гіпносугестія, аутогенне тренування. Показана висока ефективність лікування вторинних сексуальних дисфункцій методом психотерапевтичної корекції, побудованному на результатах системно-структурного аналізу сексуальної гармонії подружньої пари