СИСТЕМА ПСИХИАТРИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ ПРИ РАДИОЭКОЛОГИЧЕСКИХ КАТАСТРОФАХ И ЛОКАЛЬНЫХ ВОЙНАХ - Напреенко, А. К.; Логановский, К. Н. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 1 (7) (2000): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
Психічні розлади є однiєю з найбiльш важливих медичних i соціальних проблем після війн i катастроф. Ці розлади є поліетіологічними внаслідок впливу психогенної травматизації, черепно-мозкових травм, соматичних хвороб, а також впливу экологiчних чиннників. Обстежили 600 постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи та 100 ветеранов вiйни в Aфганiстанi, які проходили стаціонарне лікування. Переважно межові нервово-психічні розладили виявили у 427 (71%) постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи та 56 (56%) ветеранов вiйни в Aфганiстанi. Запропоновано систематизацію психічних розладів у постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Надання психiатричної допомоги ветеранам локальних війн i постраждалих внаслідок радіоекологічних катастроф з психічними розладами передбачає: 1) виявлення постраждалих; 2) першу допомогу за використанням ургентної фармако- і психотерапії; 3) евакуацiю з епіцеiтру впливу патогенних чинників; 4) спеціалізовану соматичну і психiатричну допомогу пацiєнтам з помірними та вираженими розладами (у психiатричному стаціонарі і/чи спеціалізованій радіологічній клiніці); 5) підтримуючу тaрапiю на дому та в санаторії; 6) психiатричну реабiлiтацiю у віддалений перiод вiйни i катастрофи. Для ефективного попередження погіршення психічного здоров’я вaтеранiв вiйн i жертв лиха терміново необхiдно створити Державну систему психiатрiї надзвичайних ситуацій з відділом екологічної психiатрiї