ПРОБЛЕМА ВМЕНЯЕМОСТИ-НЕВМЕНЯЕМОСТИ ПРИ ШИЗОФРЕНИИ - Козерацкая, Е. А. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; No 1 (8) (2001): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
У судово-психіатричній практиці питання, пов’язані з діагностикою шізофренії та експертною оцінкою її різноманітних форм займають суттєве місце.Незважаючи на велику давність досліджень питання стосовно шізофренії у судово-психіатричній практиці, до нашого часу мають місце діаметрально протилежні точки зору на експертну оцінку при діагностуванні цієї хвороби.Деякі автори у останній час висловлюють думки з приводу визнання деяких хворих на шізофренію осудними при так званом «практичном одужанні», та встановленні якісних ремісій, розробляються критерії обмеженої осудності при шізофренії. Патологія самосвідомості порівняно з іншіми розділами психопатології досліджена недостатньо. Стосовно судово-психіатричного дослідження,постійно підіймаються такі проблеми, котрі мають відношення до самосвідомості: «критичне» відношення підекспертних до самого себе , до своїх психічних актів, та внувнутрішніх почуттів, до своїх вчинків та дій. Виникає думка про необхідність дослідження порушень самосвідомості у хворих на шізофренію в умовах СПЕ для вирішення питання осудності-неосудності підекспертного.