КЛИНИЧЕСКИЕ ОСОБЕННОСТИ ПОСТСТРЕССОВЫХ ПСИХИЧЕСКИХ РАССТРОЙСТВ У СОТРУДНИКОВ ОРГАНОВ ВНУТРЕННИХ ДЕЛ, ПОБЫВАВШИХ В ЭКСТРЕМАЛЬНОЙ СИТУАЦИИ - Омельянович, В. Ю. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 1 (8) (2001): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
У статті наведені результати вивчання психопатологічних наслідків перебування у надзвичайних обставинах у співробітників органів внутрішніх справ. На базі студіювання великої кількості кліничних випадків були визначені групи осіб, що страждали на посттравматичний стресовий розлад (ПТСР), постстресові психічні розлади докліничного рівню (ПСРД) та групу, у представників якої ніяких наслідків впливу екстремальної психогенії зафіксовано не було (БПР). Вказані групи були детально описані, крім того, на базі глибинного вивчання психосимптоматики, типової для представників груп ПТСР та ПСРД, були визначені та студійовані психопатологічні радікали, які є супутниками «стрижневого» симптомокомплексу постстресового розладу. Наведені у статті дані були об`єктивізовані засобами матиматичного аналізу та мають високий рівень статистичної значущості