ОНТОГЕНЕТИЧЕСКИЕ И КЛИНИЧЕСКИЕ ОСОБЕННОСТИ ШИЗОФРЕНИИ, КОМОРБИДНОЙ С ЛЮЦИДНЫМ АЛКОГОЛИЗМОМ И АЛКОГОЛЬНЫМ ДЕЛИРИЕМ - Двирский, А. А. (Журнал психиатрии и медицинской психологии, 2023)
У 176 хворих, якi перенесли алкогольний делірій, пізня шизофренія (29.0%) і онейроиднi стани (10.2%) спостерігалися частіше, ніж у 217 хворих на шизофренію коморбiдну з алкоголізмом, де вони складали відповідно 9,7% і 3,7%. Пізня шизофренія була уявлена тільки параноїдною формою у 21 хворих з люцидним алкоголізмом і у 51 хворих з алкогольним делірійєм. У цих хворих шизофренiчний процес протікав більш сприятливо, ніж при його початку в віку до 39 років у 196 хворих на шизофренію коморбiдну з алкоголізмом і у 125 хворих на шизофренію, якi перенесли алкогольний делірій.