СРАВНИТЕЛЬНЫЙ АНАЛИЗ СПЕКТРОГРАММ СЛУХОВЫХ КОГНИТИВНЫХ ПОТЕНЦИАЛОВ МОЗГА ПРИ ФИЗИОЛОГИЧЕСКОМ СТАРЕНИИ И БОЛЕЗНИ АЛЬЦГЕЙМЕРА - Ивнев, Б. Б.; Снегирь, А. Г.; Снегирь, М А. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 1 (8) (2001): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
Проведений комплексний спектральний аналіз слухових викликаних потенціалів мозку (СВП) у чотирьох груп досліджуємих з фізіологічним старінням: 1 група — 25 — 40 років; 2 група – 41 – 55 років; 3 група – 56 – 70 років; 4 группа – 71 – 85 років та у группи пацієнтів з раннім початком хвороби Альцгеймера (ХА) (55 — 65 років). Регістрація СВП здійснювалася за допомогою діагностичного прилада Amplaid — МК-15. Пред’являвся звуковий сигнал – тон двох видів: с частотою 4000 Гц (активний стимул) та 1000 Гц (фоновий стимул). Вірогідність пред’явлення активного стимула складала 20%, а фонового — 80%. Показана нелінійність змін спектральних характеристик СВП при фізіологічному старінні по різним ЕЕГ — ритмам. Виявлено, що при ХА у порівнянні з нормою більш виражені альфа та бета- ритми. Виявлені особливості СВП при ХА можуть бути використовані в ранній діагностиці ХА.