КЛИНИЧЕСКИЕ ОСОБЕННОСТИ НАРУШЕНИЯ НЕЙРОРЕГУЛЯТОРНОЙ (ИННЕРВАЦИОННОЙ) И ПСИХИЧЕСКОЙ СОСТАВЛЯЮЩИХ БИОЛОГИЧЕСКОГО КОМПОНЕНТА СЕКСУАЛЬНОГО ЗДОРОВЬЯ У ЖЕНЩИН ПРИ АУТОИММУННОМ ТИРЕОИДИТЕ - Дергачев, А. М. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 1 (8) (2001): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
У роботі наводяться дані власних досліджень 77 пацієнток з аутоиммунним тиреоідитом (АІТ). Вивчено клінічні особливості порушення нейрорегуляторної та психічної складових жіночого копулятивного циклу. Виділено три основних синдроми порушення нейрорегуляторної складової. У половини пацієнток відзначався синдром функціональних розладів, що виявлявся у вигляді різних неврозоподібних станів. У п’ятої частини пацієнток були прояви синдрому нервово-м’язових розладів з патологічною м’язовою стомлюваністю, м’язовою слабкістю, зміною м’язового тонусу. У третини пацієнток виникав синдром поразки вегетативної нервової системи у вигляді вегетативно-судинних порушень з церебральносудинними кризами (панічні атаки) та астенією. До цього ж синдрому також відносили шкірно-трофічні розлади. Оцінюючи стан психічної складової, встановлено, що приблизно в половини пацієнток відзначався експлозивний, у чверті істеричний, у п’ятої частини астенічний синдром. У роботі наводяться дані спеціального психологічного дослідження, де виділені три ступені ваги виразності нервово-психічної напруги, астенії та зниженого настрою. Встановлено, що психічні порушення є найбільш ранніми клінічними проявами АІТ. Найбільш важкі психоневрологічні розлади при АІТ формуються при тривалому плині, у пацієнток з вузловою та атрофічною формами захворювання.