АПАЛЛИЧЕСКИЙ СИНДРОМ У ДЕТЕЙ — КЛИНИКА, ДИАГНОСТИКА, СОВРЕМЕННАЯ ТЕРАПИЯ И ПРОГНОЗИРОВАНИЕ БЛИЖАЙШЕГО ИСХОДА - Евтушенко, С. К.; Омельяненко, А. А. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 1 (8) (2001): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
Проаналізовано 39 випадків апалічного синдрому нетравматичного походження у дітей. Проведено дослідження клінічної картини, структурних змін мозку, церебрального кровоплину, біоелектричної активності мозку і найближчих виходів апалічного синдрому. Була розроблена комбінована стимуляційна терапія, яка спрямована на відновлення свідомості. Були проаналізовані виходи через 3 місяця і їх залежність від параметрів неврологічного статусу, стану церебрального кровоплину, структурних змін мозку, біоелектричної активності мозку та виду терапії. На основі аналізу цих даних була продемонстрована ефективність створеної терапії та виявлені прогностичні критерії стосовно виходу у найближчі 3 місяця