КЛИНИКО-СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОЦЕНКА БОЛЬНЫХ С ПСИХИЧЕСКИМИ РАССТРОЙСТВАМИ, НАХОДЯЩИХСЯ НА ПРИНУДИТЕЛЬНОМ ЛЕЧЕНИИ С УСИЛЕННЫМ НАБЛЮДЕНИЕМ - Никифоров, Ю. В. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; No 1 (9) (2002): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
В роботі наведені результати клініко-статистичного та соціально-демографічного дослідження 388 хворих, що знаходилися на примусовому лікуванні з 1990 по 2000 роки. Встановлена залежність тривалості примусового лікування від типу психічного розладу, сімейного стану, житлових обставин та працездатності хворих. Встановлені фактори, що підвищують ризик скоєння хворими на шизофренію рецидивних соціально-небезпечних дій. Показана необгрунтованість тривалого примусового лікування як критерія його ефективності та профілактики повторних суспільно-небезпечних дій.