ФУНКЦИЯ ВНИМАНИЯ У ЛИКВИДАТОРОВ АВАРИЙ И ЕЕ МАТЕМАТИЧЕСКОЕ МОДЕЛИРОВАНИЕ - Максимович, В. А.; Горецкий, О. С.; Кришталь, Н. Г.; Солдак, И. И.; Тарапата, Н. И. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 1 (10) (2003): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
Ціль дослідження: встановлення впливу уваги на ефективність професійної діяльності і побудова моделі закономірностей його функціонування. Методи дослідження.Для визначення властивостей уваги проводилось двохвилинне апаратно-комп’ютерне тестування. Обстежуваним (200 ліквідаторам аварій і пожеж) у випадковому порядку подавались світлові сигнали через строго обмежені проміжки часу. Необхідно булошвидко і точно визначити кількість і місце розташуванняодночасно висвічуванихсигналів. Результати часуі точності (безпомилковості) відповідей автоматично видавались комп’ютером і представлені в нормованій шкалі 0...1 умовних одиниць. Результати дослідження. Виявлені достовірні індивідуальні розходження функцій уваги у ліквідаторів аварій і пожеж. Розподіл властивостей уваги вірогідно не відрізняється (за критерієм Колмогорова) від нормального закону Гаусса. Властивості уваги взаємозалежні між собою на рівні 0,3 кореляційного відношення. Вони зв’язані з показниками інших психічних функцій, особливо тісно в осіб, що віднесені до групи з гарною їх якістю. Існує власний час процесів уваги, що має елементарний часовий акт. Реальний час прояву будь-якої властивості уваги складається з декількох елементарних тимчасових актів. Представлена розроблена математична (синергетична) модель, що характеризує практично усі функції уваги: концентрацію, переключення, розподіл, обсяг, стійкість, а також настання їх розладів при надмірній (хаотична динаміка) чи недостатній (розсіяна увага) активації керуючих механізмів. Висновки. Індивідуальні відмінності властивостей уваги сполученіз організацією зв’язків у психічній сфері й обмежено, але вірогідно впливають на успішність професійної діяльності людей в екстремальних умовах. Розроблена математична модель відображає теоретично і дозволяє практично охарактеризувати різноманітні властивості уваги і її розладу