АНКСИОЛИТИЧЕСКИЙ ЭФФЕКТ КОМЕНОВОЙ КИСЛОТЫ ПРИ МОРФИННОМ АБСТИНЕНТНОМ СИНДРОМЕ - Казаков, В. Н.; Панова, Т. И.; панов, Ю. Е. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 1 (10) (2003): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
В хронічних експериментах на 160 морфійзалежних щурах показано, що коменова кислота має властивість нормалізувати рівень страху і тривожністі морфійзалежних щурів в стані абстинентного синдрому при скасуванні морфіну. Рахували кількість відвідуваних внутрішніх ізовнішніх квадратів (окремо)та їх співвідношення, кількість фекальных болюсов и її співвідношення до кількості внутрішніх квадратів в тесті «відкрите поле», кількість відвідувань темних і світлих рукавів та їх співвідношення в тесті світло-темнового вибору, кількість підходів до дистальних кінців в відкритих рукавах та звішувань з них в хрестоподібному лабірінті. У щурів-наркоманів перераховані показники відрізнялися від нормальних. Тварини, які отримували при скасуванніморфінукоменову кислоту, легше переносили абстинентний синдром, ніжтварини, які її не одержували. Це проявилося в більш скорішому регресі порушень і більш ранішої нормалізації та стабілізації показників рівня страху і тривожності (9 діб в експериментальній групізамість 45 в контрольній). При цьому не розвивалися звичка і залежність від самої коменової кислоти. Введення коменової кислоти інтактним щурам не викликало змін показників рівня страху і тривожності