ТЕЧЕНИЕ ШИЗОФРЕНИИ, КОМОРБИДНОЙ С АЛКОГОЛЬНОЙ ЗАВИСИМОСТЬЮ (ПО ДАННЫМ ЭПИДЕМИОЛОГИЧЕСКИХ ИССЛЕДОВАНИЙ) - Двирский, А. А. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 1 (11) (2004): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
Серед 1336 хворих на шизофренію, мешканців м. Сімферополь, визначена поширеність алкоголiзму (16,6%). До їх числа входили хворі на шизофренію, коморбідну з синдромом алкогольноїзалежностi (12,9%), та хворі на шизофренію, які перенесли алкогольні психози (3,7%). У хворих на шизофренію в поєднанніз синдромом алкогольноїзалежностi підвищена частота спадкової обтяженістi на шизофренію i алкоголізм. Шизофренічний процес у них має несприятливий перебіг, що виражається у більш ранньому початку захворювання та збільшенні частоти безперервного перебігу психозу