ЦЕРЕБРАЛЬНЫЙ ИНСУЛЬТ: АНАЛИЗ ИСХОДА И КАЧЕСТВА ЖИЗНИ - Грицай, Н. Н.; Литвиненко, Н. В.; Саник, А. В. (Журнал психиатрии и медицинской психологии, 2023)
Проведено клініко-епідеміологічне дослідження з метою з’ясування факторів ризику інсульту та можливих напрямків покращення якості життя в постінсультному періоді. Аналіз статистичних даних в нейросудинному відділенню міської лікарні м. Полтави за 2003 рік дозволив виявити переважання ішемічного інсульту над геморагічним (співвідношення 7:1). Основним фактором ризику інсульту встановлена артеріальні гіпертензія (у 76%), найбільш вагомими функціональними порушеннями, що впливають на якість життя, - парези кінцівок (у 65%), спастичність (у 43%), порушення мови (у 13%), когнітивні порушення (у 9%). Обговорюються питання роботи мультидисциплінарної бригади в інсультному блоці як основи для покращення якості життя пацієнта.