ВЛИЯНИЕ ЭФФЕКТИВНОСТИ ТЕРАПИИ НА КАЧЕСТВО ЖИЗНИ БОЛЬНЫХ С НЕВРОПАТИЕЙ ЛИЦЕВОГО НЕРВА - Назаренко, В. Г.; Никитенко, Д. В.; Калмыкова, Т. Н.; Багрий, Е. А.; Ткачева, Е. Л. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 2 (12) (2004): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
Метою цієї праці є вивчення змін якості життя хворих у зв’язку з виникненням гострої невропатії лицевого нерву (НЛН), а також вплив эфективності лікування на якість життя. В роботі наведені дані обстеження й проаналізовані наслідки лікування 105 хворих на НЛН. Якість життя була знижена переважно що до усіх хворих внаслідок розвитку НЛН. Цо, в свою чергу, сприяло розвитку вторинних вегетативних, соматоформних та эмоційних розладів. З’ясована чітка тенденція зменшення вираженості вегетативних й эмоційних розладів відповідно з відновленням функції мімічніх м’язів. Були визначені групи ризику за ступенем вираженості психо-эмоційних та вегетативних порушень. Встановлена не тільки пряма залежність покращення якостіжиття залежно від эфективності лікування хворих НЛН, а й зворотній зв’язок – вплив вираженості емоційних, вегетативних порушень на швидкість відновлення функції мімічних м’язів, ефективність лікування хворих