РОЛЬ КАРОТИДНОЙ ЭНДАРТЕРЭКТОМИИ В СНИЖЕНИИ ИНВАЛИДИЗАЦИИ БОЛЬНЫХ, ПЕРЕНЕСШИХ МОЗГОВОЙ ИНСУЛЬТ - Мищенко, Т. С.; Песоцкая, Е. В. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 2 (12) (2004): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
У статі наведені дані аналізу клініко-неврологічних проявів, стану церебральной гемодинаміки у хворих, що перенесли мозковий інсульт до і після проведення каротидної ендартеректомії. Було обстежено 49 хворих у віці від 43 до 77 років. Проведені досліджені показали, що у 94% хворих відмічався регрес рухових, афатичних та екстра пірамідних порушень. Показана роль каротидної ендартеректомії у вторинній профілактиці мозкового інсульту та в зниженні інвалідізації хворих, які перенесли атеротромботичний інсульт