ЭФФЕКТИВНОСТЬ РЕАБИЛИТАЦИИ РЕЧЕВЫХ ФУНКЦИЙ У БОЛЬНЫХ ПОСЛЕ ПЕРЕНЕСЕННОГО ИШЕМИЧЕСКОГО ИНСУЛЬТА В ЗАВИСИМОСТИ ОТ СОСТОЯНИЯ МОЗГОВОГО КРОВОТОКА - Дубенко, О. Е.; Атамась, Н. В.; Чикало, А. В.; Данько, Р. В.; Кулешова, О. В. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 2 (12) (2004): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
З метою виявлення особливостей відновлення порушення мови в залежності від компенсаторних можливостей мозкового кровообігу у хворих, які перенесли ішемічний інсульт, обстежено 48 хворих з різними формами афазій. Стан мозкового кровообігу досліджували методом ультразвукової транскраніальної доплерографії. Динаміку відновлення функцій мови оцінювали за опитувальником, динаміку загального функціонального стану – за допомогою індексу Бартела та профілю PULSES. Наведено, що відновлення функцій мови в значній мірі залежить від стану артерій вілізієва кола та ефективності колатерального кровообігу. Відновлення мови відбувається гірше у хворих, які мають атеросклеротичні стенозуючі ураження сонних артерій, аномалії судин та незадовільний колатеральний кровообіг. Покращення функцій мови сприяє підвищенню загального функціонального стану після перенесеного ішемічного інсульту