ОГРАНИЧЕНИЕ ЖИЗНЕДЕЯТЕЛЬНОСТИ БОЛЬНЫХ С НЕВРОЛОГИЧЕСКИМИ ОСЛОЖНЕНИЯМИ ОСТЕОХОНДРОЗА ПОЯСНИЧНО-КРЕСТЦОВОГО ОТДЕЛА ПОЗВОНОЧНИКА, КАК ИНТЕГРАЛЬНЫЙ ПОКАЗАТЕЛЬ СНИЖЕНИЯ КАЧЕСТВА ЖИЗНИ - Мороз, Е. Н. (Журнал психиатрии и медицинской психологии, 2023)
Неврологічні ускладнення остеохондрозу (ОХ) попереково-крижового відділу хребта незважаючи на активне впровадження сучасних технологій продовжують представляти значну медико-соціальну проблему, приводячи до росту інвалидізації населення України. Мета роботи: дослідження взаємозв’язку ступеня вираженості клінічних синдромів, кількісних характеристик порушень за бальними шкалами та ступеня обмеження основних видів життєдіяльності в цих хворих. Проведене комплексне обстеження 160 хворих з томографічно верифікованим ОХ. Оцінювалися наступні обмеження життєдіяльності - здатність до пересування і самообслуговування згідно бальних шкал - опросник Освестрі, індекс порушення фізичного стану Ваделля, опросник про характер болю Мак-Гілла, візуальна аналогова шкала (ВАШ) оцінки болю. Встановлено взаємозв’язок ступеня вираженості обмеження життєдіяльності та показників бальних шкал. На ступінь обмеження самообслуговування в більшому ступені впливає стан больового синдрому, що кількісно оцінюється шкалами ВАШ, Ваделль, Мак-Гілла. Отримані дані прямо корелюють із проявами клінічних синдромів (рефлекторних, корінцевих, судинних). Шкала Освестрі дає можливість комплексної кількісної оцінки як обмеження пересування, так і самообслуговування, ґрунтуючись не тільки на больових, але і на рухових порушеннях.