КАЧЕСТВО ЖИЗНИ БОЛЬНЫХ БОЛЕЗНЬЮ ПАРКИНСОНА - Маньковский, Н. Б.; Карабань, Н. В. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 2 (12) (2004): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
Проаналізовані кількісні показники якістіжиття у 116 хворих на хворобу Паркінсона середнього та похилого віку на стадіїзахворювання 1,0-4,0 (Hoehn a. Yahr). За допомогою шкали самооцінки соціальної адаптації (ШССА) вивчені три сфери життєдіяльності хворих на хворобу Паркінсона: суспільно-трудова, сімейно-побутова та можливості самообслуговування. Показана висока інформативність шкали для оцінки звґязку якості життя хворих зі ступенем важкості захворювання, тривалістю хвороби, видом клінічного синдрому, ефективністю медикаментозної терапії, що використовується