К ВОПРОСУ О КАЧЕСТВЕ ЖИЗНИ ПОЖИЛЫХ БОЛЬНЫХ С ДЕПРЕССИВНЫМИ РАССТРОЙСТВАМИ, ВОЗНИКШИМИ НА ФОНЕ ХРОНИЧЕСКОЙ СЕРДЕЧНОСОСУДИСТОЙ ПАТОЛОГИИ - Дзеружинская, Н. А. (Журнал психиатрии и медицинской психологии, 2023)
Стаття базується на результатах дослідження 114 пацієнтів похилого віку з хроничними серцево-судинними захворюваннями (ХССЗ). Метою роботи було вивчення змін у якості життя у хворих похилого віку з ХССЗ у зв’язку з виникненням в них депресивних розладів, а також вплив психофармакотерапії на цей показник. У ході дослідження застосувувались гериатриччна шкала депресії, коротка шкала психічного стану, опросник «Зміна якості життя у зв’язку з захворюванням». Виявлено розбіжності у якості життя пацієнтів у основної та групі порівняння, а також у хворих з органичним депресивним розладом після проведення психофармакотерапії у зрівнянні з початковим станом. Зроблено вивід про те, що депресивні розлади істотно знижають якість життя пацієнтів похилого віку, а своєчасна терапія цих розладів допомогає відновлювати їх задоволеність своїм соціальним функціонуванням